Mobilitate VET Learners

Creșterea oportunităților de pe piața forței de muncă prin dezvoltarea competențelor TIC

Aflați mai multe

Despre

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ KA1 VET Mobilități VET Learners 2017-1-RO01-KA102-035991, se derulează în perioada 01.09.2017 - 31.08.2018 și este implementat de un consorțiu alcătuit din trei organizații partenere:

  • Centrul European pentru Integrare Socioprofesională ACTA – coordonator și aplicant
  • Colegiul Național „Emanuil Gojdu” - organizație de trimitere
  • Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – organizație de trimitere

Obiectivul general al proiectului: dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor prin experiențe de muncă la nivelul standardelor Europene în cadrul unor parteneriate transnaționale care să faciliteze integrarea pe piața muncii și perspective imbunătățite de carieră.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea competențelor cheie specifice programării web în limbajul PHP și MYSQL a unui grup de 24 elevi
  • Dezvoltarea competențelor lingvistice pentru a înțelege limbajul profesional IT și de comunicare în relațiile de muncă
  • Îmbunătățirea spiritului antreprenorial prin dobândire de cunoștințe privind crearea și gestiunea unei firme de web design
  • Dezvoltarea abilităților sociale și civice prin conștientizarea spiritului de echipă, a voluntariatului și toleranței

Grupul țintă: 12 elevi de la C.N. „Emanuil Gojdu” și 12 elevi de la L.T. „Lucian Blaga”, profilul real, specializarea matematică-informatică/intensiv/bilingv, cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani, vor participa la un stagiu de formare de 14 zile în Barcelos, Portugalia, în vederea dezvoltării competențelor digitale, antreprenoriale și lingvistice în domeniul Web Design. Stagiul este structurat pe activități de formare prin învățare la locul de muncă în companii IT și se va baza pe lucrul in echipă.

Mai multe informații despre Erasmus+ se regăsesc accesând link-urile http://www.erasmusplus.ro/ sau https://ec.europa.eu/pro.

Organizații partenere



Centrul European ACTA


Centrul European pentru Integrare Socioprofesională ACTA este o organizație non-guvernamentală care desfășoară activități cu caracter social, educativ, de atitudine și implicare civică, de promovare a demnității umane și a drepturilor fundamentale ale omului.

Organizația noastră promovează dezvoltarea competențelor profesionale, personale și sociale ale tinerilor și adulților, creșterea gradului de profesionalism și implicare în recuperarea și integrarea socială a persoanelor expuse riscului de excludere socială pentru a fi în măsura să se adapteze și să se integreze în mod eficient într-o societate dinamică.



C.N. „E. Gojdu”


În 1919 în cadrul României întregite, în Transilvania au fost înființate mai multe licee românești. Între acestea se numără și cele două licee românești de stat înființate în Oradea: liceul real, prin transformarea fostei școli reale maghiare și liceul „E. Gojdu” cu profil clasic modern, liceu care functionează în 1920 prin păstrarea numelui „Emanuil Gojdu”.

Astăzi, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” are un număr de 1000 elevi, cuprinși în învățământul liceal și gimnazial.



L.T. „L. Blaga”


Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, situat în zona de vest a municipiului Oradea, în cartierul Rogerius, pe strada Aleea Posada nr.1, a început să funcţioneze din data de 15 septembrie 1966, ca şcoală generală cu clase de ciclu primar şi gimnazial, secţia română şi maghiară, având denumirea de Şcoala generală nr. 25 Oradea. Şcoala a funcţionat sub această denumire până în anul 1975, când va deveni Şcoala Generală nr. 15 Oradea, păstrându-şi această titulatură până la începutul anului şcolar 1992-1993, când va fi ridicată la rang de liceu cu denumirea de Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, nume pe care, cu cinste îl poartă şi astăzi.

Parteneri externi



Associação Interculturale Amigos da Mobilidade (A.I.A.M.)


Associação Intercultural Amigos da Mobilidade (A.I.A.M.) este o asociație care promovează, organizează și susține programe internaționale de mobilitate, reuniuni internaționale pe teme de interes comun, multiculturalitate și interculturalitate. AIAM oferă participanților experiență de lucru, cursuri de limbi străine, stagii în multe organizații private și publice, pregătire culturală. De asemenea, organizația dispune de o puternică bază materială, de locuri pentru cazare la standarde înalte, de oportunități de servire a mesei, de logistica necesară efectuării transportului local și a programului cultural. Sediul asociației este în Barcelos, Districtul Braga, în nordul Portugaliei, foarte aproape de Oceanul Atlantic. În Portugalia, asociația organizează mobilități în Braga, Barcelos, Esposende Beach, Praia da Rocha (Algarve) si Funchal (Insula Madeira).



Inforcávado


Inforcávado este o companie din domeniul IT cu experiență în organizarea stagiilor de practică din cadrul proiectelor Erasmus+ VET. Compania are personal calificat și pune la dispoziție tutori cu experiență în managementul stagiilor de practică, în comunicare și cooperare interculturală care permit implementarea în bune condiții a proiectelor de mobilități.



Bastaclick


Bastaclick este o companie cu activități în domeniul IT în care participanții iși vor dezvolta competențele și abilitățile profesionale. Elevii vor fi instruiți de tutori care au cunoștințe vaste în hardware si software. Bastaclick are experiență în formarea profesională și realizează stagii de practică pentru elevi, iar din 2010 colaborează cu instituții din domeniul formării profesionale din Europa.

Selecție

Pentru selectarea participanților s-a organizat un concurs de selecție.

Criteriile de participare:

  • elevi inscriși la specializarea matematică-informatică cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani
  • rezultate bune la invățătură și media 10 la purtare în anul școlar precedent
  • abilități de utilizare a calculatorului - dovedite prin media la informatică cel puțin 8
  • abilități lingvistice in limba engleză, nivel minim B1
  • stare de sănătate bună - certificată prin adeverință medicală
  • minim 9 absențe /an școlar în curs

Candidații au depus un dosar de candidatură cu următoarele documente:

  1. opis
  2. copie CI
  3. scrisoare de intenție (motivația de implicare în proiect, capacitate de cooperare, lucrul în echipă) - redactată în limba engleză
  4. CV in format Europass - redactat în limba engleză
  5. portofoliul cu anexe CV (inclusiv documente care atestă participarea în activități de voluntariat)
  6. acordul părinților

Probe de concurs:

  1. test de aptitudini: competențe digitale și competențe lingvistice în limba engleză
  2. analiza CV
  3. interviu

Rezultatele concursului de selecție se pot vizualiza aici.


Flux 1




Nr.crt.
Nume participant
Școala

1.
Bartus Bettina Elisabeta
L.T. „L. Blaga”
2.
Cotuț Raul Alexandru
L.T. „L. Blaga”
3.
Dărăban Sergiu Ioan
L.T. „L. Blaga”
4.
Fazekas Tams Bela
L.T. „L. Blaga”
5.
Midoschi Vlad
L.T. „L. Blaga”
6.
Oana Miruna Ana
L.T. „L. Blaga”
7.
Pleș Alexandru Nicușor
L.T. „L. Blaga”
8.
Porcis Jozsef Kristoff
L.T. „L. Blaga”

Flux 2




Nr.crt.
Nume participant
Școala

1.
Baba Maria Paraschiva
C.N. „E. Gojdu”
2.
Buștea Alexa Ruxandra
C.N. „E. Gojdu”
3.
Chiana Sergiu Andrei
C.N. „E. Gojdu”
4.
Corbu Sergiu Petru
C.N. „E. Gojdu”
5.
Coșeri Adonys
L.T. „L. Blaga”
6.
Farcaș Ioana Diana
C.N. „E. Gojdu”
7.
Incze Victor
C.N. „E. Gojdu”
8.
Kökövics Răzvan Florin
C.N. „E. Gojdu”
9.
Lezeu Raul Ioan
C.N. „E. Gojdu”
10.
Lunca Andrei
C.N. „E. Gojdu”
11.
Manea Alex Marius
L.T. „L. Blaga”
12.
Matica Georgiana
L.T. „L. Blaga”
13.
Pop Ileana
C.N. "E. Gojdu”
14.
Pugna Elisei
L.T. „L. Blaga”
15.
Rojan Alexandrina Ileana
C.N. „E. Gojdu”
16.
Silaghi Horea Mihai
C.N. „E. Gojdu”

Activități

Pregătire - elaborarea și asumarea documentelor specifice proiectelor de mobilitate de formare profesională: „Acordul de formare” / „Learning Agreement”, contractele cu participanții, contractele cu profesorii însoțitori, „Angajamentul de calitate” / „Quality Commitment” și Europass Mobility. Anterior mobilității, participanții vor parcurge module de pregătire generală, culturală și lingvistică.

Implementare - activitatea de mobilitate - stagiul de formare profesională în companii din domeniul IT (2 fluxuri, 24 participanți, 3 profesori însoțitori)

Follow-up (evaluarea activităților, recunoașterea rezultatelor participanților în timpul activității, diseminarea și valorizarea rezultatelor proiectului)

Rezultate

Rezultate profesionale:

  • 24 elevi având competențe dezvoltate în programarea web prin utilizarea limbajului PHP și MYSQL care le va facilita obținerea atestatului profesional
  • 24 elevi având cunoștințe dezvoltate pentru a configura și modifica aplicațiile software, design-ul și structura produselor soft (software orientat către clienți)

Rezultate transversale:

  • 24 elevi cu abilități îmbunătățite de comunicare verbală/nonverbală în limba engleză și în limbaj specific domeniului IT
  • 24 elevi cu orizont intercultural îmbogățit și schimbarea atitudinii profesionale individuale
  • 24 elevi cu spirit antreprenorial îmbunătățit și o atitudine pozitivă față de oportunitatea înființării propriei afaceri

Rezultatele învățării vor fi certificate prin dobândirea Certificatului Europass Mobility.

Rezultate proiect:

  • pagina web a proiectului
  • rezivuirea site-urilor web ale organizațiilor din consorțiu
  • CD cu aplicații practice realizate în perioada stagiului
  • pliante și afiș de prezentare
  • 24 de portofolii individuale
  • broșura „Bune practici” de programare web

Rezultatele proiectului vor contribui la dezvoltarea personala si profesionala a elevilor si le va facilita angajabilitatea pe piata muncii. Impactul asupra elevilor se va concretiza prin:

  • cresterea stimei de sine si a increderii in propriile performante profesionale
  • motivatie dezvoltata pentru o cariera in domeniul IT
  • abilitati de comunicare, relationare
  • spirit antreprenorial dezvoltat prin crearea propriilor produse de programare web
  • adaptabilitate la activitati de lucru intr-un mediu real de munca
  • capacitate de adaptare la noi medii sociale si de cultura
  • responsabilitate fata de sarcinile de lucru
  • capacitate de comunicare si relationare cu persoanele din grupul de lucru dar si cu clienti

Jurnal de mobilitate

Cei 24 de elevi admiși în urma concursului de selecție pentru proiectul Erasmus+ ” Increasing the labour market opportunities through ICT skills development” 2017-1-RO01-KA102-035991 finanţat din fondurile Uniunii Europene prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), ne-au transmis gândurile lor. Au pornit la drum cu entuziasm, nerăbdare, încredere, dornici să descopere noi experiente profesionale in domeniul IT dar si de a cunoaste oameni noi, tradiții....

Așadar, să înceapă povestea Erasmus+

Diseminare

Diseminarea proiectului s- a realizat atat pe paginile web ale celor trei organizatii partenere in proiect, cat si in presa locala si pe grupurile de mailing dedicate diseminarii proiectelor Ersamus+

  • http://www.actacenter.ro/proiecte/proiect-mobilitate-vet-learners
  • http://www.lego.rdsor.ro/proiecte.html
  • http://www.lego.rdsor.ro/proiecte/KA1_Anunt_selectie_Elevi_PARTICIPANTI.pdf
  • http://www.lego.rdsor.ro/Rezultate_Gojdu_Elevi_SELECTATI.pdf
  • http://www.lego.rdsor.ro/proiecte/Informatii_site.pdf
  • http://www.bihon.ro/erasmus-days-la-lucian-blaga/1915310
  • https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.15627
  • http://oradeaindirect.ro/9-mai-2018-zi-de-sarbatoare-la-liceul-teoretic-lucian-blaga/
  • https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.16489
  • https://groups.yahoo.com/neo/groups/mobilitatieplus_romania/conversations/messages/3314


















Galerie Foto

Contact

Centrul European ACTA

info@actacenter.ro

0359 412 879

Strada Sf. Apostol Andrei 81, Oradea, România


C.N. „E. Gojdu”

egojdu@gmail.com

0259 417 668 / 0359 439 101

Strada Spiru Haret 3-5, Oradea, România


L.T. „L. Blaga”

lblaga@rdslink.ro

0259 267 558 / 0359 410 504

Strada Aleea Posada 1, Oradea, România


Trimiteți-ne un mesaj